Pikemalt Eesti veini ja toidu sobitamisest saab lugeda siit.
Toidu piltide eest eriline tänu:
https://unsplash.com/@clau_clau
https://unsplash.com/@foodfaithfit
https://pixabay.com/images/id-1436039/
https://pixabay.com/images/id-4670574/
JÕULUMENÜÜ
Eesti marjaveinide valik on aastatega väga kihvtiks küpsenud. Imetabaseid isendeid leiab juba pea igast restoranist või poest. Seetõttu on ka jõululaua toidu ja kohaliku veini sobitamine oluliselt lihtsamaks muutunud. Siit mõned soovitused klassikalise pühadetoidu ja (nüüdseks juba üsna tavapäraseks saanud) marjaveini sobitamiseks.
Vana hea hapukapsas-verivorst. Üldjuhul ikka valge vein, millel oleks marjasust ja veidi magusust. Oma riiulilt pakuksime Ingver Astelpajuga 2018, mis küll veidi vürtsikas, samas astelpaju annab pehmust ning mahendab ka toidu hapukust. Lisa veidi veini valmistamise ajal ka kapsapotti 😉
Punase veini eelistajad võiksid pearoaks valida mõne liha- või linnuroa: hani, kalkun, part. Võtmeküsimus on muidugi kaste. Kui pokaalis punane vein, siis punane võiks olla ka kaste, veinipunane. Part ja Mustsõstar Arooniaga käivad kokku nagu nuga ja kahvel.


KERGEMAD JÕULUD
Loomulikult võib kõik rasked ja harjumuspärased palad jätta minevikku või järgmisesse aastasse ning teha need pühad veidi kergemalt :).
Alustuseks võib külalistele ja jõuluvanale pakkuda kerget ja marjast bublé rabarberi-vaarika vahukat. Külma salati- või snäkilaua kõrvale sobib hästi Maasikas Ebaküdooniaga ning lõpetuseks magustoidu juurde või asemel serveeri täidlast Vaarika poolkuiva veini.
Ja täitsa lõpuks puhasta maistepalett ära 2 cl pitsiga Nr1 Destillaat Ingveriga.
Head isu!


Vaata ka erilist ingveriretsepti eelmise aasta jõuludest. Retsepti autor Villa Ammende peakokk Herkki Ruubel 🙂
Ja kui jõulukingid veel valimata, siis siin on selleks hea võimalus 🙂