Sellelel aastal panime lisaks maasikatele ja ebaküdooniatele pudelisse ka kerge mulli. Kuidas? Seekord Méthode Ancestrale moel. Sellised veine kutsutakse Pétillant Naturel ehk hellitavalt”Pet-Nat”.
Ühest küljest on tegu väga trendika nähtusega oma naturaalsuse tõttu. Teisest küljest on tegu kõige vanema vahuveini tegemise meetodiga, et võib julgelt pidada tänapäeval enimtuntud traditsionaalse- ehk šampanjameetodi eelkäijaks.

Veiniajaloolaste hinnangul tehti esimene selline vein aastal 1531. a Prantsusmaal Limoux linna lähistel. Algupäraselt juhtus see ilmselt siiski kogemata. Vein pudeldati enne esimese käärimise täielikku lõppemist. Veinipärm paneb oma tegevuse pausile kui keskkonna temperatuur liigselt jahtub ning seetõttu võib jääda mulje, et fermentatsioon on lõppenud. Ehk külmaperioodi saabudes baasvein pudeldati, kevadel soojaga jätkus fermentatsioon juba pudelis. Ja nii oligi sündinud esimene vahuvein.

Sarnaselt on valminud ka meie esimene “Pet-Nat” Maasikas Ebaküdooniaga. Pudelis olev rõhk on siiski võrdlemisi madal, mistõttu on tegemist pool-vahuveiniga. Selline kerge frizzante😉

Head degusteerimist!

Music: https://www.bensound.com