EESTI MOODI KIIKSUGA JOOGID
Kirjeldused on koostanud Aivar Vipper, Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni juhatuse liige, täielik oma ala septs
Kirjeldused on koostanud Aivar Vipper, Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni juhatuse liige, täielik oma ala septs
Hetkel saadaval aastakäigud 2018 ja 2019, 12,9%vol.
Vein, mis vajab veidi aega Sinuga tutvumiseks. Ära kohe joo, lase tal klaasis veidi olla. Võõrast tüdrukut tänaval ju ka kohe ei suudleks…
“Punakas pruun, keskmise viskoossuse ja ühtlase sügava värvusega vein.
Aroomis dikteerivad mustasõstra ja mustika noodid, aereerides lisandub aroonia, tubaka suits ja ränikivi intensiivsus.
Maitse on tugev, puidune, intensiivne ja täidlane, mida toetab tumedate marjade värskendav hape. Aereerides täieneb veini kompleksus, tanniinid muutuvad siidseks ning marjasus toetab täidluse ning lopsakusega.
Serveerida 16-17 C, Burgundia klaasist, soovitav dekanteerida.
Ideaalne kaaslane grillitud liha juurde. Proovi mustsõstra marinaadis või kastmes uluki- või veiseliha, muidugi seakael ei vea kunagi alt.
Juustudes sobivad pika laagerdusega kõvad juustud, nt vana Gouda, Parmesan, Manchego.”
2019 aastakäik, 10%vol.
“Selge, kirgas, keskmise viskoosusega vaskselt roosa vein.
Aroomilt suviselt maasikane ja moosine, aereerides lisandub küps metsmaasikas, taustal mängleb kergelt happesusele viitavad ebaküdoonia noodid.
Maitselt särtskas ja kuiv, esile tungivad värsked maasikad, mida toetab kerge tanniinisus ja kompleksust lisav hape. Järelmaitse toob välja ka ebaküdoonia noote.
Serveerida 7-8 °C juures väikeses bordeaux tüüpi klaasis, tarbida võimalikult värskelt.
Toidu soovitused: kerged ja suvised salatid maasika vinegretiga, külmad singi ja lihalõigud marjakastmega. Juustudest proovi värske kitsejuustu ning noore Goudaga.
Suvisel ajal soovitan serveerida jää ning värske basiilikuga, puhas nauding terrassil!”
“Vein, mis külmaks juba ei jäta. Vihkad või armastad. Karakterit on.
Keskmise täidlusega, kuiv ja kergelt magusama järelnoodiga, tagasihoidliku aromaatsusega sõstravein. Värvuselt sidrunkollane, rohelise ja vaskse helgiga. Aroomis on tunda tsitruseid ja küpseid sõstraid. Maitses tunda hilisküpseid sõstraid ja on keskmisest kõrgema happesisaldusega.
Toidusoovitus: rasvased valged kalad,
grillitud lõhe ja forell. Sobivad mesised kastmed.
Serveerida 6 – 8 °C juures bordeaux tüüpi valge veini pokaalis.”
Kirjelduse koostas Helen Huberg.
Hetkel on partii läbi müüdud, seniks vaata e-poest muud meelepärast.
2019 aastakäik, 0,5l, 13,6%vol.
“Ühtlane hele vaarika punane, kerge viskoossusega poolkuiv vein.
Aroomilt tugev naturaalne vaarikas, millele sekundeerib õrn metsaalune sammal ja kergelt ürdine nüanss. Maitselt poolkuiv, vaarika marjasust saadab värskendav hape ja must pipar, mida toetab pehme tanniinisus.
Serveerida 9-10 °C juures väikses bordeaux tüüpi valge- või dessertveini klaasis,
Toidusoovitus: magus-hapu krõbe sealiha või punane vege karri. Magustoitudest šokolaadi kook marjakastmega ja kakao kreem. Juustudest Morbier ning erinevad intensiivsema maitsega pestud pinnaga juustud.”
10,7%vol.
Lihtne ja heasüdamlik.
“Säravalt õrnroosa värvuse ja aimatava mulliga kuiv vahuvein.
Aroomis domineerivad värsked punased marjad ja loomulikult vaarikas, millelel lisanduvad õrnad maasikaõied. Rabarber lisab jõudu ja värskust.
Maitse on kerge ning suvine. Vaarikas ja rabarber toetavad teineteist särtsakuse ning aromaatsusega, mull on pehme ning nauditav, mis muudab veini ühtlaseks tervikuks.
Serveerida 6-8 °C juures valge veini või vahuveini klaasis. Tarbida võimalikult värskelt
Toidusoovitus: ideaalne aperatiiv kuumal suvepäeval või pühapäevase brunchi saatjaks. Marjased magustoidud naudivad samuti kõrval pokaalikest kihisevat roséd. Ka värsked salatid ning tapased on hea valik.
Juustudest proovi mozzarella, ricotta, burrata või värske kitse juustuga.”
Oliver on kirgas helekollane kuiv vahuvein 10,3%vol, 2019 a.
Õrna marjase aromaatsusega. Maitses tunda valgeid mahlaseid karusmarju. Nooti lisavad orange-veini meetodile omased kestade ja seemnete kontaktist tulenevad jõulisemad nüansid.
Serveerida 6-8 °C juures valge veini või vahuveini klaasis. Tarbida võimalikult värskelt.
Toidusoovitus: mereannid, kreemised- võised valged kastmed, munaroad. Juustudest – pehmed rammusamad, nt Brie, Camembert. Ideaalne ka aperatiiviks.
Fuuria ehk tõeline frukt. Külmaks juba ei jäta 😉
2019 aastakäik, 10%vol
Tumeroosa poolkuiv vahuvein. Aroomis esiplaanil küpsed pohlamarjad, millele lisandub kerge viide metsaalusele. Maitse on julge ning jõuline. Meeldiv magusus seob mõõduka happesuse ja marjatanniinsuse ühtseks täidlaseks tervikuks.
Serveerida 6-8 °C juures valge veini või vahuveini klaasis.
Toidusoovitus: jõulupraad verivorsti pohlamoosi ja hapukapsaga. Punane liha marjases kastmes. Proovi ka mahlase burksiga.
Kirjelduse koostas Helen Huberg.
Ilmselt mitte algaja veinisõbra esimene eelistus. Karune nagu nimigi ütleb. Valik julgetele 😉
2017 aastakäik, 10,6%vol
Keskmise täidlusega kuiv orange vahuvein. Fermentatsioonis kasutatud purustatud punaseid karusmarju, sellest ka kontakt kestade ja seemnetega.
Aroomis tunda küpseid karusmarju, taustal täiendab kohati mädarõikane nüanss. Maitses tunda nii noori mahlaseid valgeid kui ka küpseid punaseid tikreid.
Kirjelduse koostas Helen Huberg.
Partii on otsas.
Eesti moodi “grappa” ehk ingveri naps ehk paberitega puskar.
Destillaat on valmistatud Mamm&Frukt marjaveinide baasil ning maitsestatud värske ingveriga. Aroomis kerge vürtsikus, maitselt aga väga mahe, kuigi 40% vol.
Serveerida toatemperatuuril pitsist või grappa klaasist. Pitsi kõrvale serveeri loomulikult sinepiseid soolakurke. Ideaalne tervituspitsiks õhtusöögi alustamisel. Proovi ka kokteilina koos Wösel Shrubiga või Peninuki Quince kokteilimikseriga.
Alkovaba limps täiskasvanutele ehk suurte poiste limps – rohkem vürtsikust, vähem magusust.
Valmistatud puhtast mahlast, on filtreerimata ja sisaldab vähesel määral sadet.
Alkoholivaba, aga maitselt sobilik täiskasvanutele, kuna on veidi vürtsikas ja vähese suhkruga. Hea karastus alkovaba õlle asemel.
#suurtepoistelimps #saunalimps #motolimps
4% punane veiniäädikas valmistatud arooniaveinist koostöös peakokk Herkki Ruubeliga.
Kasuta äädikat marinaadides, salatikastmetest ja miks mitte kokteilide lisandiks.
Valmis kohe kasutamiseks, veega ei ole vaja enam lahjendada.
Lisa nt suvisele seakaela šašlõki marinaadile. Peale grillimist serveeri liha kõrvale punast Mustsõstra Aroonia veini.
4% valge veiniäädikas valmistatud Mamm&Frukt valge sõstra- ja karusmarja veinidest.
Kasuta äädikat marinaadides, salatikastmetest ja miks mitte kokteilide lisandiks.
Valmis kohe kasutamiseks, veega ei ole vaja enam lahjendada.
Sõpruse märgiks jäta meile oma e-posti aadress ja vasta kontrollküsimusele,
et me teaksime, et Sa pole robot.
Loomulikult ootame ka Sinu kirju aadressidel toomas.vaidla@gmail.com (veinimeister) ja helen@mammfrukt.ee (veinisõber).